top of page

STAGNACIJA TURIZMA - SAN ILI JAVA???


Želja za putovanjima i novim avanturama i dalje raste a izgleda da je do gosta i dobre prodaje smještaja sve teže doći. Riječ IZGLEDA krije mnoštvo razloga na koje svakako utječu i sve češći naslovi medija o stagnaciji u turizmu.


Udaljili smo se od domaćih brojki i zavirili u podatke svijetke organizacije za turizam UNWTO. Ako pogledate brojke tablice lako ćete shvatiti da su negativne brojke za južno europsko područje nepostojeće.

Južna Europa obuhvaća cijeli Mediteran pa i Tursku. Leader europskog turizma uvijek je bila Španjolska te i dalje odlučno čuva svoje postolje. Italija je zadnjih godina investiral u kvalitetu usluge, infrastrukturu regije te i u svoju prepoznatljivost. Osim tradicionalne kulturne baštine pridodala je i mediteranski lifestyle kao strategiju promocije regije. Veoma mudra strategija koja je prepoznala nove tendencije gosta za potražnjom zdravog načina življenja, kvalitnoj ishrani, boravka u prirodi i razvoju održivog turizma.

A Turska? Turska je shvatila da mora brzinski vratiti svoje brojke u turizmu te su paketi low cost i all inclusive pridonijele povratku preko 40% izgubljenih gostiju.


Što se u međuvremenu desilo s Hrvatskim turizmom?

Daleke 2017. god. Hrvatska je zabilježila porast broja noćenja i do 10%, dok se u 2018. god. ta brojka praktično prepolovila i dosegla 5%. Pretpostavke su da će i 2019. god. bilježiti pozitivnu brojku rasta, ali ne više od 3-4%. Ako sagledamo činjenicu da broj novih postelja u obiteljskom smještaju raste oko 7% godišnje, počinjemo shvaćati o kojoj vrsti stagnacije je riječ. Radi se o stagnaciji rasta a ne o negativnom trendu u turizmu.

Čovječanstvo stoljećima koristi putovanja za otkrivanje novih proizvoda, napretka i bogaćenje svojih sponzora. Današnji putnici sponzori su vlastitog kulturnog razvoja i obogaćuju se iskustvima.

Je li problem samo u brojkama?

Dok statističari prate brojke rasta noćenja, iznajmljivači prevrću novčanike i nastoje povisiti svoju zaradu podizanjem cijena, što može biti opravdana strategija kada se u smještaj redovito ulaže, obnavlja i dodaje. Trenutni trend postavljanja cijena pokazuje da je razlika u cijeni smještaja između podsezone i visoke sezone i do 200%, iz razloga što preko 2600 iznajmljivača TZ Pula jedino od sredine srpnja do sredine kolovoza zna da će svoj smještaj 100% prodati, dok muku muće s prodajom podsezone i konkurencijom. S druge strane tendencija masovnog turizma dotakla je i Hrvatsku pa se ovakvim rezultatima ne čudimo. Povećanje broja postelja u domaćinstvu i loša pripremljenost iznajmljivača na ovako velike promjene brzo utječe i na pad interesa od strane gosta za određenim smještajnim jedinicama.


Ako se iznajmljivači usredotoče samo na zaradu te zapostave brigu o gostu, sigurni smo da će se stagnaciju sve više osjetiti. Gost sve češće traži dinamična iskustva turizma, želi nešto naučiti, posvetiti se sebi i prirodi. Na svjestkom planu destinacije poput Afrike i južne Azije bilježe veće postotke rasta u turizmu jer je riječ o kontinentima s velikim područjem nekontaminirane prirode, različitog načina življenje i interesantnim kulinarskim okusima.


Mali savijet: svaki gost će lako pronaći restoran koji nudi hamburgere i čevape, ali će veoma teško doći do informacije ljekovitih svojstava maslinovog ulja i otići na degustaciju. Uputite ih!
Uloga iznajmljivača sve se više zasnivati ne samo na designu interiera već i u poboljšanju usluge concierge, što u praktičnom smislu znači cijelodnevnu brigu o gostu i organiziaciji popratnih sadržaja. Najčešće usluge koje gosti tražite i u obiteljskom smještaju su:

1) krevetić za djecu (može i putni)

2) prihvat kućnih ljubimaca

3) čuvanje prtljage

4) masaža u apartmanu

5) kuhar u apartmanu

6) korištenje bicikla

7) dostava gotove hrane u smještaj a da nije samo klasična pizza ili hamburger


Turizam nije samo boravak u komotnom smještaju već i cijeli niz emocija, iskustva i doživljaja koje će gost nositi sa sobom jako dugo i nakon odlaska iz destinacije.

359 visualizzazioni
bottom of page