top of page

Iznajmljivanje od 65 ili 365 dana?

Aggiornamento: 18 mar 2019


Pravilnikom o razdobljima turističke sezone, iznajmljivači Istre trebali bi imati popunjene smještaje najmanje 120 dana. Poznato nam je da mnogi apartmani u gradu ne postižu ovakve rezultate.S druge strane rast turističkog prometa na svjetskoj razini za 2018. bilježi brojku od 6% : Europa 6.8%, Azija 7.8%, Amerika 3%. Vrijednost koju prati većina istraživačkih barometara zasniva se na broju DOLAZAKA gostiju a ne na potrošnji gosta u destinaciji, pa nije banalni razlog zbog kojeg iznajmljivači barataju drugačijim brojkama. Trend rasta turističkog prometa prisutan je i u Hrvatskoj te za 2018. bilježi 5%. Mišljenja smo da ćemo i narednih godina vidjeti rast trenda ali od svega 2-3%. Razlog je globalnog karaktera, te ćemo objašnjenje ostaviti za neki drugi blog.


Porast od 5% za 2018 godinu neki od iznajmljivača smatraju apstrakcijom. Složiti ćemo se sa njima ako: - se bave iznajmljivanjem više od tri godine jer teško da jedna početna djelatnost može povratiti uloženi kapital za manje od 3 godina djelovanja, - imaju otvorene kalendare dostupnosti cijelu godinu, - ne postavljaju ograničenja minimalnog broja noćenja ili definiraju dan u tjednu za dolazak gosta, - traže sugestije od gosta kako poboljšati uslugu i prate tržišne trendove - koriste dinamično postavljanje cijena smještaja te aktivno prate razvoj konkurencije.


Naveli smo samo glavne stavke uspješnog vođenja djelatnosti i vjerujemo da su neki od vas već poželjeli odustati od daljnjeg čitanja. Ništa zato, kontaktirajte nas i odradit ćemo za vas potrebne stavke.


Ako ste ozbiljno odlučili biti poduzetni iznajmljivač potrebno je poznavati trendove turizma i dinamike odabira smještajne jedinice od strane gosta.


GRAD PULA KAO PREPOZNATLJIVA DESTINACIJA?

Posjetili smo različite turističke sajmove europe i vidjeli da je Grad Pula zastupljen na većini sajmova iako kao destinacija nije lako prepoznatljiva. Većina gostiju sazna da u Puli postoji Arena putem promocija prijevoznika i low cost avio kompania dok dobro poznaju Outlook i Dimension festival. Ovo je jedan od bitnih razloga zašto gosti često borave u Puli samo u kratkom periodu ili u podsezoni koriste sunčane vikende za “skočiti do mora”. Naprosto nisu informirani o sadržajima destinacije. Informirajte ih!

Turistička zajednica Pula izradila je brošure koje možete preuzeti ovdje i poslati gostu prije dolaska u destinaciju. Iznenadit ćete se kada gost zatraži produženje boravka ili vaš kontakt prenese prijateljima.

Otvorite dostupnost svog smještaja i na jednu noć i budite izvor informacija svom gostu, jer je i to dio posla poduzetnog iznajmljivača.


ODABIR SMJEŠTAJA

Trendovi pokazuju da gosti žele stići u odredište brzo i komotno te uopće ne zamišljaju kolone vozila na graničnim prijelazima. Upoznati smo da se o poboljšanju infrastrukture grada počelo razmišljati ali za sada je još uvijek gostima najkomotnija zona centar grada. Ako se vaš smještaj ne nalazi u centru ništa zato. Uvrstite u ponudu smještaja besplatno korištenje bicikla ili autobusnu kartu s 3-5-7 besplatnih vožnji i vidjet ćete da će i vaša zona postati interesantna gostu.


DOŽIVLJAJI U PODSEZONI

Vjerojatno sve češće nailazite na termin da je turizam DOŽIVLJAJ. Više od 56% putnika platforme Booking-com izjavilo je kako su na putovanju naučili nešto korisno i pamte svoje putovanje po tom iskustvu. Za propociju smještaja u podsezoni naglasite da ćete gostu pomoći upoznati: - svijet degustacije maslinovog ulja

- naučiti tražiti tartufe ili šparuge, ribariti i upoznati svijet morskih kornjača našeg aquarijuma

- baviti se sportskim aktivnostima poput yoge, jogginga, tenisa

- upoznati svijet speleologije i jama - upoznati svijet antičkog rimskog carstva i povijest grada Pule. Free Walking tour poznati je format u svijetu koji postoji i u našem gradu - ili uživati u relaxu masaža i sauna

Ovakve i slične informacije dostavite gostu prije dolaska kako bi saznali da im jedan vikend boravka neće biti dovoljan za uživati u Puli.


OPREMLJENOST SMJEŠTAJA

Za odmor u smještaju u podsezoni bitno je da se gost ne osjeća zatočeno već da putem fotografija doživi udobnost vašeg smještaja i prepozna veći komfor nego u svom domu. Svi apartmanai imaju krevete, stolice i frižidere, ali nije na svim fotografijama smještajnih jedinica vidljivo da su te stolice udobne, da je u frižideru spreman svježi napitak dobrodošlice, te da Wi-Fi dobro funkcionira i na balkonu ili dvorištu. Snimanje doživljaja vašeg smještaja prepustite fotografu iskusnog oka jer je upravo fotografija ta koja prodaje vaš smještaj. Prilikom uređenja smještaja pripazite na stil, boje i originalnost sadržaja jer će gost brzo uočiti koliko ste razmišljali o njemu a ne o brzoj zaradi. Našim iznajmljivačima pomažemo i u ovom dijelu posla i to bez naknade.


DINAMIČNE CIJENE

Dinamične cijene ne znače niske cijene. Nekada preniska cijena može biti i neproduktivna jer postoji velika mogućnost da ćete popuniti smještaj ali nećete dobiti pristojnog gosta. Dinamična cijena znači da ćete znati prepoznati trenutak kada se cijena može povisiti a kada ju je potrebno spustiti. Ovaj dio posla naprosto je postao nemoguć bez pomoći određenih programa i platformi. Jedan od besplatni alat je platforma Eliot.


Nadamo se da ste pronašli interesantne smjernice za poboljšanje vaše djelatnosti.

Imate još pitanja? Tu smo. Biti će nam drago porazgovarati. Javite se!!!394 visualizzazioni
bottom of page