top of page

Hoće li smart workeri, digitalni nomadi ili freelanceri postati novi klaster turističke ponude 2021.

Aggiornamento: 21 set 2020


Prije samo nekoliko tjedana većina multinacionalnih tvrtki, ponajviše iz sektora IT, financija i komunikacije, produžila je rad djelatnika na razdaljinu do 31. srpnja 2021.

U većini europskih država u tijeku su pregovori oko novih kolektivnih ugovora koji bi trebali biti na snazi do kraja 2020. te time jasno definirali prava i obaveza ne samo smart workera već i tvrtke. Prvo pitanje postavilo se oko vremena dostupnosti djelatnika i prava tvrtke na nadzir operativnosti, detalji koji su već odavno definirani u ugovorima teleoperatera. Drugo i veoma važno pitanje je upravo način mjerenja rezultata.


Smart working nije samo rad na daljinu i monitoriranje 8 radnih sati korištenja kompjutera, već ocjena dostignuća određenih procesa radnog tima i učešće djelatnika u projektu. Da, riječ je o potpuno novom načinu rada gdje djelatnici imaju svijest razvoja projekata i napretka tvrtke. Lockdown ukazao je da veće tvrtke nisu naišle na posebne poteškoće oko reoganiziaranja produktivnosti putem smart workinga, dok samo svaka druga manja tvrtka od pet želi nastaviti s radom od kuće i nakon ukidanja mjera lockwodna.


Iz prvih potpisanih ugovora između talijanskih sindikata i TIM tvrtke (Telecom Italia) nadzire se mogućnost rada od kuće do tri dana u tjednu.

Određene diskrecije ukazuju nam da i u Hrvatskoj postoje tvrtke koje su nesmetano nastavile s radom na razdaljinu i ne razmišljaju o povratku radnika u urede.

Ove brojke jasno ukazuju na značajne promjene načina življenja velikih gradova u kojima boravi oko 70% čovječanstva. New York, London, Berlin, Pariz, Milano već su aktivno riješili uvođenje novih biciklističkih staza, reorganizaciju javnog prijevoza i sigurnosti u prometu, organizaciju parkinga i koncesija javnih površina za ugostitelje, dok privatni sektor aktivno razmišlja o reorganizaciji shoping centara, koji su trenutno još uvijek prazni, o potenciranju novih usluga kao što su delivery, boutique shooping i salona za javna okupljanja nakon radnog dana.

Ovako velike promjene brzo će navesti i sektor hospitality na razvijanje novih ponuda. Smart working room već je aktivna ponuda u određenim hotelijerskim kućama gdje je moguće pronaći office corner sa dnevnom tarifom koja pruža korištenje usluge dostave obroka u sobi-uredu, korištenje optičkog interneta, printera, teretane i maksimalnu privatnosti.

Javni prijevoz je odlučio ubrzati izmjene svog voznog parka, te smo tako imali priliku vidjeti British Airways koja je intenzirala rok povlačenja 31 aviona modela Boing 747 Jumbo Jet, prevoznog potencijala osoba od 400-600 putnika, te oprezno najavila moguće investicije u Airbus 320 modele koji prevoze oko 180 putnika. Za smart workere ovo bi značilo veću fleksibilnost u odabiru radne postaje dalje od kuće.


Travelling i hospitality oprezno promatraju klaster smart workerera, free lancerera i digitalnih nomada, kao moguću novu grupnu skupinu gostiju, iako su potrebe ovih novonastalih modernih djelatnika veoma različite. Freelanceri i digitalni nomadi nemaju obvezu nazočnosti u tvrtki i pretežno se duže zadržavaju u destinaciji. Za njihove dnevne obaveze veoma su važne postaje za rad opremljene za aktivno sjedenje (ergonomične stolice, stolovi s automatskom regulacijom visine) te su u mogućnosti samostalno odlučivati o svom radnom danu. Smart workeri i dalje će morati biti prisutni određene dane tjedna u uredu, ali mogućnost reorganizacije radnog vremena omogućuje im koncentraciju određenog dijela dana na poslovne aktivnosti a ostatak dana za vlastite potrebe. U svakom slučaju za pripremanje obroka u smještaju neće biti vremena te većina startup tvrtki u velikim gradovima potencira razvitak delivery usluga. Smart workeri zadržavaju se u destinaciji kraće te jedan brzi odlazak iz grada i promjena klime uvijek je dobrodošao.
Ono što im je zajedničko je potreba za veoma stabilnoj, sigurnoj i brzoj infrastrukturi interneta i dobra organiziranost business usluga destinacije (dostava paketa ili online nadudžbe, dostava obroka u objektu, javni prijevoz). Program financiranja Next Generation EU predvidio je i razvoj infrastruktura, osim veoma ubrzanog razvoja digitalizacije i green ekonomije.


Ove spoznaje motiviraju sve djelatnike turizma, od avio kompanija do smještaja u domaćinstvu na razmišljanje o novim ponudama usluga. Imamo vremena samo nekoliko mjeseci za spremno dočekati nove potrebe naših gostiju.

169 visualizzazioni
bottom of page