top of page

GLAMPING ILI CAMPING?

Aggiornamento: 18 mar 2019


Praćenjem navika putnika, poznavanje tržišta te ponešto i građevinskih radova, djelatnost iznajmljivanja apartmana može biti produktivna.


Rezultati Turističke Zajednice Hrvatske pokazuju da je privatni smještaj godišnje aktivan 70 noći. Riječ je o srednjoj vrijednosti regije te većina apartmana u Gradu Pula djeluje puno duže. Postavlja se pitanje kako i koliko uložiti u smještajne jedinice iznajmljivača a da su isplative u određenom srednjem periodu (3-5 godina) te ne izgube na svojoj atraktivnosti? Dugogodišnji rad u turizmu naučio nas je da se navike putnika veoma brzo mijenjaju pa iz tog razloga aktivno pratimo svjetske trendove.

Novost je da se i u Hrvatskoj počeo razvijati GLAMPING turizam; termin stvoren od riječi glamour i camping. Glamping se po prvi puta spominje u Engleskoj još 2005, te predstavlja kampove veoma rafiniranog design-a, luksuzno opremljenih te sa uslugama hotelskog karaktera. Ono što je veoma karakteristično je da se nalaze u prirodi gdje se gost može odmoriti od gradske buke te svakodnevno hraniti pogled realističnim prizorima prirode. U susjednoj Italiji popularan je glamping Canonici di San Marco kod Venecije dok je u Sloveniji veoma dobro posjećen Glamping Ribno na Bledu.


Ako zagrebemo u povijest prisjetit ćemo se načina putovanja Francuskih i Škotckih vladara XVI stoljeća koji su za posebne prilike opremali šatore kao prave dvorce. Isto su stoljećima prakticirali i Osmanski carevi.


Danas glamping smještaje možemo pronaći kako u toplim krajevima Afrike ili Australije, tako i u veoma hladnom podneblju Skandinavskih zemalja ili Švicarske. U svijetu postoje glamping kampovi ali i odmarališta različitih vrsta: šatori, kućice na stablu, karavani ili uklesane kućice u stijenama, te mogu zadržati jednostavan karakter kampa ili postati veoma luksuzno odmaralište (resort) u prirodi.


Ne samo cijela Hrvatska već i naš Grad Pula veoma su pogodni za razvitak ovakvog oblika turizma koji bi brinuo kako o udobnostima gosta tako i o očuvanju prirode i održivosti u turizmu.


Arena One 99 u Pomeru ove godine proglešen je najboljim kampom ovakve ponude u Hrvatskoj dok je novootvoreno glamping odmaralište na Plitvicama tek nedavno primilo svoje prve posjetitelje.

Ovakve smještajne jedinice gostima su veoma interesantne zbog DOŽIVLJAJA koji će dugo pamtiti.


Riječ doživljaj nadovezuje se na termin lifestile zbog kojeg gost traži onakvo turističko iskustvo koje je najbliže njegovim željama te mu gradska svakodnevnica ne može priuštiti.


Istraživanje velikih turističkih tvrki pokazalo je kako gost na svom putovanju želi probati nešto novo, drugačije, želi naučiti, te ono što je najvažnije, želi doživjeti jednu sasvim novu dimenziju načina življenja.


Gost koji odabere glamping kamp svjestan je da se radi o kampu a ne o lukskuznom odmaralištu te da je nemoguće izostaviti malenu prisutnost prašine u šatorima. Oni gosti koji se ipak žele što manje susresti sa prašinom rađe će odabrati veoma luksuzna glamping odmarališta kao što je primijer Goldentriangle na Tajlandu.

Očekivanje svakog gosta prilikom odabira glamping smještaja je direktan kontakt sa prirodom, maksimalna svijest prema ekologiji i veoma zdrav način življenja. Upravo je to razlog zbog kojeg luksuzna glamping odmarališta pružaju i usluge pravilne ishrane uz pratnju dietologa ili praćenje sna osobnim prstenom poput ovoga na fotografiji.


Kada spominjemo lifestile i mode želimo vam ukazati da prilikom uređivanja vaših apartmana posebnu pažnju obratite na generaciju Z (rođeni nakon 1995) koja jako voli putovati te će za par godina biti i ekonomski samostalna. Ova kategorija putnika traži teme vezane za ekoligiju, zdravu ishranu i bio proizvode te su veoma oprezni prilikom uspoređivanja cijene i kvalitete. Našim iznajmljivačima sugeriramo da ne zaborave opremiti terasu, dvorište ili postave biljke u svoje apartmane, da ukažu na Zelenu tržnicu i Nacionalni park Brijuni u našem gradu, da recikliraju otpad i koriste bio proizvode za čiščenje objekta. Rijetko gdje vidimo opremljene prostrane okućnice sa jednostavnim balama sijena dok u inozemstvu country wedding ima svoju posebnu vrijednost. Uz malo kreativnosti lako je pružiti gostima doživljaj nekontaminirane prirode našeg grada.


Ako tek započinjete djelatnost iznajmljivača i trenutno ne razmišljate o investiciji bazena vaše kuće za odmor, obratite nam se. Rado ćemo vam pomoći pri određivanju popratnih sadržaja zbog kojih će gost odabrati vaš smještaj i pamtiti svoje putovanje po doživljaju.

117 visualizzazioni
bottom of page